maandag 17 september 2018


Op dinsdagavond 11 september kwamen we weer bijeen: de Soroptimisten van Delft. Wat hadden we veel bij te praten op deze eerste bijeenkomst na de zomervakantie in hotel De Plataan. Ook was er weer een leerzame lezing: “De overgang, een hele kunst om mee om te gaan” door Dammie Sinoo. Hieronder een gastblog van haar hand over haar lezing op onze avond:


Als je dichter
 bij jezelf blijft staan
kom je verder


De overgang is nuttig en dient een hoger doel waar wij allen nog niet genoeg van doordrongen zijn. In mijn ogen is de overgang een belangrijke periode in de ontwikkeling van een vrouw. In deze jaren ben je je als vruchtbare vrouw, zowel lichamelijk als geestelijk, aan het voorbereiden op een nieuwe levensfase: de fase van onvruchtbaar zijn.

De overgang gooit jou in een hormonale achtbaan met als doel alles in je leven op te schudden (Vrouw Holle) en opnieuw te belichten (Meisje met de zwavelstokjes).
Eén voor één je laatste vruchtbare jaren als de laatste zwavelstokjes afstrijken tot ze op zijn.

De overgang leert jou opnieuw positie te bepalen voor het laatste 1/3 deel van het leven. Wat haal jij uit je schaduw, welke kwaliteiten, talenten en verlangens houd jij nu nog verborgen met het verstrijken van de tijd? Stel jezelf eens de vraag: waar loop IK warm voor?

Als je dichter bij jezelf blijft, kun je verder komen. Als een deel van jou er niet mag zijn, als jij jezelf toestemt om net als het meisje met haar zwavelstokjes in de kou van het leven te gaan staan, dan kun je jezelf niet als één geheel ervaren. Dan verlies jij je eenheid, je heelheid. Dan verlies je.

De overgang is de tijd van de overgave. Overgave van jezelf. Overgeven aan je ware-zelf. Volledig mens worden.

Het meisje met de zwavelstokjes ontsteekt haar stokjes en zoekt overal waar ze maar kan, om te vinden wat verloren is (metaforen die staan voor: geld, warmte, liefde, mededogen, menselijkheid en respect). Ze is bang om zonder winst terug naar huis te gaan. Thuis of in de sneeuw, ze voelt zich overal uitgeput, verloren en over het hoofd gezien.

Ze viert pas feest als haar verloren goed weer compleet is. Haar overleden overgrootmoeder haalt haar op en neemt haar mee naar de geestelijke wereld. De wereld van de dood. Daarmee geeft zij ons de boodschap van de overgang mee: het leven op aarde is eindig, haar zwavelstokjes waren geteld.

Wie na de menopauze dicht bij zichzelf is of dichter tot zichzelf als mens is gekomen, haar eigen hart kan blijven verwarmen met zelfliefde en geen wrok in haar hart voelt, gaat gezonder door het leven. De geestelijke wereld ligt dan aan je voeten. In de rol van intuïtieve, oude wijze vrouw heb jij nog belangrijke taken te voltooien. Jouw rol hier op aarde is dan lang nog niet uitgespeeld.

Vrouw Holle staat voor mij als symbool voor de overgang. Zij heeft als oude wijze vrouw heel wat skills. Eén daarvan is overzicht van het levensproces. Zij vraagt jou te kiezen. Waar kies jij voor? Voor de laatste 35 jaar van jouw leven en jouw gezondheid: ga jij voor goud of voor pek?

Een gezonde overgang is een bewuste overgang. Je hiervoor openstellen is een keuze.
Je hierover laten voorlichten is een optie.

Dank jullie wel, Soroptimisten, voor deze prachtige avond met jullie. Ik vond het fijn om samen met jullie in de kinderschoenen te gaan staan van de overgang, jullie bewuster te maken van de belangrijkste periode in een vrouwenleven.
Hartelijk dank voor jullie interesse en aandacht.



Dammie Sinoo, POH-GGZ en eigenaar van praktijk Hartmediator



De overgang is een levensfase om naar uit te kijken

Wil je je ook voor laten lichten? Wil je ook weten waarbij de overgang jou gaat helpen?
Boek een lezing of vraag een weekendtraining aan bij www.Hartmediator.nl.
Na de lezing hebben de toehoorders een breder beeld van de overgang gekregen, zijn ogen open gegaan en monden opengevallen. Vanuit vele invalshoeken is de overgang belicht en is duidelijk geworden waarvoor de overgang de vrouw dient.

Na het volgen van de twee daagse training voel je je meer thuis in deze levensfase, heb je feedback gekregen op onderliggende problematiek, symptomen of op je eigen vraagstukken.
Door de workshop ‘De kunst van de overgang’, ben je beter uitgerust en heb je een duidelijk beeld van jezelf gekregen om het laatste 1/3 deel van het leven aan te gaan.


Voor meer informatie of vragen App Dammie Sinoo 06-53616167, mail info@hartmediator.nl of bezoek de site www.hartmediator.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten